Växjö

Film ska öka jämställdheten i skolan

En film om jämställdhet ska hjälpa elever att tänka efter och våga säga ifrån i svåra situationer som uppstår i skolan.

Det är barn och pedagoger som tillsammans har gjort filmen och i dag var det premiärvisning inför jämställdhetsveckan som börjar på måndag i Växjö kommun.

– Det började med att vi utbildade och kompetensutvecklade våra rektorer om vad jämställdshetsintegrering innebär och sen fortsatte vi med alla våra pedagoger förra året, förklarar Mia Granqvist som är verksamhetschef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kommun.

– Nu känner vi att vi vuxna är så pass på tårna och så pass kompetenta att vi kan börja diskutera och bemöta våra barn och ungdomar, och nu har vi producerat filmer, säger Mia Granqvist.

Det har producerats olika filmer för olika åldrar - från förskolan till högstadiet. Det är korta filmer som visar svåra scenarion som handlar om just jämställdhet. Skådespelarna i filmerna är elever från teatergrupper på Kulturskolan i Växjö.

– Jag tyckte att det var lite jobbigt att spela in film och på en film som heter Utflykten var det jättemycket myggor under inspelningen, säger Elsa Gustavsson som går i tredje klass och som har varit med och skådespelat i flera utav filmerna.

Filmerna ska visas för elever och förskolebarn runt om i Växjö nästa vecka och Carl Bexell, som också har medverkat i filmerna och går i fyran tror att filmerna kan vara till hjälp.

– Ja, de kanske kan lösa problemen och förstår att man inte ska retas och att alla ska behandlas lika och att man ska hjälpa sina kompisar, säger Carl Bexell.

Malin Ulfhager
malin.ulfhgaer@sr.se