Lars-Olof "Zona" Franzén, Alvesta-Alternativet. Foto: Ulf Myrestam/SR
Alvesta

AA: "Vad var det vi sa"

Alvesta kommun - där de styrande politikerna höjde skatten vid årsskiftet - har nu ett stort plus i kassan. Hela 63,5 miljoner kronor. Det visar att skattehöjningen var onödig, säger kritiker.

Det var kraftig kritik från Moderaterna och Alvesta-Alternativet när de styrande partierna drev igenom en skattehöjning vid årsskiftet på 90 öre. En höjning som skulle förstärka kassan med cirka 27-28 miljoner kronor. Nu visar delårsrapporten för januari till augusti på ett plusresultat på 63,5 miljoner, jämfört med ett minus på 300 000 samma period förra året.

"Nästan väntat"
Och det är tack vare ökade skatteintäkter och statliga stödmiljoner som minusresultatet blivit ett så stort plus. För hela året räknar ekonomerna med ett plusresultat på drygt 33 miljoner kronor.

Det här visar att skattehöjningen var onödig, precis som vi sa, säger Lars- Olof "Zona" Franzén (AA), som kommenterar det stora plusresultatet så här:

– Ja, det var nästan väntat, när vi diskuterade skattehöjningen för något år sedan, befarade vi att man inte gjort en grundlig analys innan, och det visade sig också vara så, säger han.

Kräver omedelbar sänkning av skatten
Lars-Olof Franzén hävdar att hela skattehöjningen ligger i det här plusresultatet och han är djupt kritisk till hur de styrande partierna, Socialdemokraterna och Centerpartiet skött hela skattehöjarfrågan.

Han kräver nu att skatten omedelbart sänks igen för Alvestaborna:

– Allt på en gång, eftersom vi har pengarna över nu, kan man göra det utan att det påverkar budgeten överhuvudtaget.

Har du fört fram kravet på en omedelbar skattesänkning i  förhandlingarna med moderaterna?

– Ja.

Och vilka reaktioner har du fått från moderaterna på det kravet?

– Det vill jag inte kommentera för tillfället.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".