Intern kritik mot hur polisens resurser fördelas

Sedan 2001 gäller en överenskommelse mellan polis, åklagare och domstolsväsendet i länet att utredningen av vissa brott ska prioriteras, det gäller till exempel kvinnomisshandel. Men polisen klarar inte av att leva upp till de uppsatta kraven.

Överenskommelsen gjordes för att minska de tidigare långa handläggningstiderna. Man satte en gräns som säger att det ska ta som högst 35 dagar från anmälan till rättegång. Och tack vare överenskommelsen lyckades man minska tiderna rejält.

Men de senaste två åren har det gått åt motsatt håll. Trenden är att de prioriterade utredningarna tar nästan dubbelt så lång tid mot vad som sagts i överenskommelsen. Det visar utvärderingar som Sveriges Radio Kronoberg tagit del av. Och det är polisen som står för ökningen.

Även om det nu pågår en rekrytering så kommer problemen sanolikt att vara kvar även i år, enligt polisens egen utvärdering, och internt inom polisen riktas det nu skarp kritik mot hur resurserna fördelas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista