Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Kronoberg

Unga lånar på sina föräldrars hus

Från den 1 oktober finns ett bolånetak. Det innebär att om du ska köpa en bostad så får du bara låna upp till 85 procent av priset, resten måste man ha själv eller låna till betydligt högre ränta.

En del unga löser detta genom sina föräldrar.

– Det kan vara så att deras föräldrar har en fastighet som de sitter på idag som är obelånad och då kan banken hitta säkerhet i den istället, säger Mattias Rosenlund, ordförande för mäklarsamfundet Småland/Blekinge.

När den här möjligheten finns har den använts mer och mer. Då åker mäklare ut och värderar föräldrarnas hus så att banken vet att det är ett övervärde i fastigheten och därmed finns en säkerhet i fastigheten. Sedan gör banken en bedömning om betalningsförmågan hos den yngre familjen.

Är detta något som rekommenderas till yngre familjer?
– Ja, det kan ju vara ett alternativ istället för att låna till hundra procent. Men problemet är ju då att det blir en blancokredit, vilket innebär hög amortering- och räntekostnader. För att komma ner i boendekostnader så kan det ju vara ett alternativ om man har den möjligheten och om föräldrarna är snälla och ställer upp på det.

Innebär detta att det blir lättare för unga på bostadsmarknaden som kommer från bra förhållanden?
– Ja, så är det. Det är ju olyckligt att det blir en segregering av kreditmarknaden.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".