1 av 2
Antalet resenärer på Öresundstågen fortsätter att öka. Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio.
2 av 2
Det är främst en ökning av antalet resenärer som ligger bakom att Öresundstågen beräknas ge ett överskott på över åtta miljoner i år, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör vid Länstrafiken Kronoberg. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Kronoberg

Åtta miljoner i överskott för Öresundstågen

Öresundstågen väntas ge ett överskott i år på åtta och en halv miljon jämfört med budget. Det framgår av en prognos i delårsrapporten från Regionförbundet Södra Småland.

Det är framför allt två faktorer som ligger bakom det förväntade resultatet, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör vid Länstrafiken Kronoberg:

– Dels har det varit fler resenärer och därmed biljettintäkter, sen har vi också haft lägre kostnader än förra året.

Resultatet för hela regionförbundet blir enligt prognosen ett överskott på över två miljoner och det är alltså Öresundstågens resultat som ger det positiva utfallet.

Och fortsätter samma utveckling under årets sista månader har Thomas Nilsson en önskning för hur överskottet ska användas:
– Då skulle jag vilja att vi kunde använda pengarna till nya tågsätt för att klara ännu fler resenärer.

– Däremot kan vi inte använda pengarna till att på något sätt köpa oss till att få tågen att gå i rätt tid eller klara av andra sådana problem.

Ökningen av antalet resenärer på Öresundstågen har varit närmast konstant sedan de infördes 2002.

– Vi har väntat på att ökningen ska mattas av, men än har det inte märkts. Men givetvis kan inte ökningen fortsätta år efter år, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör vid Länstrafiken Kronoberg.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".