Lessebo

Husbil gör polisen mer synlig

Den 15 september påbörjade polisen i Kronoberg och Kalmar en försöksverksamhet med ett mobilt poliskontor. Idag parkerade husbilen i Lessebo, där den brukar vara välbesökt.

– Det är bra eftersom det är mycket inbrott och skadegörelse. Kanske kan det bli mindre, säger Berit Fridholm som bor i Lessebo och som är på väg hem från matbutiken med cykelkorgen fullastad med frukostbullar.

Berit får medhåll av Holger Kusel från Transjö som för två veckor sedan tog hjälp av poliserna i husbilen i ett körkortsärende.

– Det är en bra inrättning tycker jag. Det finns alltid problem med bråk eller trafikfrågor och jag tror att det är uppskattat att de är här.

Istället för det stationära poliskontoret
Husbilen med polisens färger stod den här förmiddagen parkerad på torget i Lessebo utanför en matbutik. På andra sidan Storgatan finns viserligen ett rikigt poliskontor men det är inte bemannat.

Istället kan invånarna under två timmar varannan måndag komma och göra anmälningar, lämna in hittegods, lämna tips och ställa frågor innan husbilen kör vidare till någon av de andra 20 orter i nio kommuner som det mobila poliskontoret besöker.

Kjell rattar husbilen
Oftast är det polisinspektör Kjell Hultman som sitter bakom ratten i husbilen. Han kör från Kalmar och får alltid sällskap av ytterligare en polis, antingen från Kalmar eller Kronoberg.

Det mobila poliskontoret är en försöksverksamhet som pågår mellan den 15 september och 10 december. Därefter ska den utvärderas och efter det bestäms om det mobila poliskontoret ska få fortsätta rulla.

– Jag tycker att vi ska fortsätta. Vissa orter sticker ut med ett större behov och där ska vi kanske vara en längre tid än två timmar, säger polisinspektör Kjell Hultman.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se