Älmhult

Blyförbud stoppar miniräknare

Efter en kontroll från kemikalieinspektionen stoppar Älmhultsföretaget "Backemarks grafiska" försäljningen av sin miniräknare. I miniräknarens lödningar hittades blyhalter som kraftigt översteg tillåten mängd bly, som är en giftig tungmetall.

– Det är väldigt olyckligt att sådant här händer, säger Jan Lindström, produktionsansvarig på Backemarks grafiska.

I Backemarks miniräknare hittade kemikalieinspektionen efter en första analys höga halter med bly i lödningarna. Som mest visade inspektionens analyser på blykoncentrationer som översteg gränsvärdet 500 gånger. Backemark fick genast ta del av kemikalieinspektionens analyser.

– Vi tog kontakt med leverantören med en gång. Vi stoppade all försäljning av miniräknarna och vi begärde tillbaka dem från marknaden.

Kemikalieinspektionen fick ögonen på miniräknaren när man i somras över hela landet genomfördes omfattande analyser av blyhalten i leksaker, hemelektronik och lampor. Nio procent av lamporna visade sig innehålla för mycket bly. 22 procent av leksakerna och hela 28 procent av den undersökta hemelektroniken innehöll halter med bly som låg över tillåtna gränsvärden. Men den otillåtna mängden bly i varje produkt är ändå förhållandevis liten.

– Men även om det är små mängder så är det många produkter vi pratar om och då blir det totalt sett en stor mängd bly, säger Frida Ramström som arbetar på kemikalieinspektionen.

– Till slut hamnar blyet i kretsloppet och kommer antingen ut i naturen eller hamnar i återvinningsmateriel.

Fram till 2006 fick lödtenn innehålla 40 procent bly. Därefter har nya bestämmelser införts som i princip förbjuder all användning av bly i elprodukter.

Varför fanns det då så mycket bly i Backemarks miniräknare?
– Det vet jag inte riktigt än, men åtgärder är tagna. Vi ska  hålla oss till  lagar och förordningar, säger Jan Lindström.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".