08-03-14. Demonstranter samlas på gatorna i Lhasa, Tibet, Kina. Foto: AP.
Alvesta

Alvestabo utvisas till Kina: ”Jag är så rädd”

En man från Tibet som tidigare bott i Alvesta kommer nu att utvisas till Kina. Det har väckt reaktion bland organisationer som arbetar med tibetaner i Sverige eftersom Kina blivit kritiserat för tortyr av oliktänkande.

– Det som händer mot dem som uttrycker sig kritiskt mot regimen är att de utsätts för patriotisk omskolning i fånglägerliknande situationer, fängelse och tortyr. Tortyr är väldigt vanligt förekommande i fängelserna, säger Georgia Sandberg, vice ordförande i Svenska Tibetkommittén.

Dawa Tshering kom till Sverige och Alvesta via Nepal och Österrike 2007. Han berättar att han flydde undan de kinesiska myndigheterna för att inte fängslas eller dödas. Bakgrunden var att han deltagit i prostester och demonstrationer för ett Tibet fritt från den kinesiska ockupationsmakten.

Fruktar för sitt liv
Under 2008 kunde omvärlden följa hur oroligheter och demonstrationer blossade upp i Tibet och brutalt slogs ner av myndigheterna. Och Dawa Tshering fruktar för sitt liv om han skickats till Kina:

– De säger att jag ska åka tillbaka till Tibet. Men jag är så rädd. Det finns ingen frihet i Tibet. De kommer att döda mig om jag åker tillbaks.

Överklagade migrationsverkets beslut
Dawa Tshering har överklagat migrationsverkets utvisningsbeslut till migrationsdomstolen men de har avslagit överklagandet. Nu sitter han i häkte hos polisen i Göteborg i väntan på att utvisningen ska genomföras. Georgia Sandberg på Svenska tibetkommittén tycker att svenska migrationsmyndigheter visar prov på okunnighet om situationen i Tibet:

– Det senaste året, under 2010 har man bedrivit, vad man kan kalla en hetsjakt på kulturarbetare och regimkritiker för att tysta de här ganska så inflytelserika personernas röst i samhället.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".