Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Kronoberg

Väntetiderna har kortats

Transportstyrelsen har nu lyckats korta väntetiderna för körkortstillstånd. De mycket långa handläggningstiderna har bland annat lett till kritik från JO.

Problemen med långa väntetider för körkortsärenden uppstod vid årsskiftet då Transportstyrelsen tog över 100 000 körkortsärenden från länsstyrelserna. Det här påverkade både privatpersoner, yrkesförare och trafikskolor.

I somras kom flera JO-anmälningar in mot myndigheten, men sedan dess har man enligt Birger Höök, direktör för trafikregistret på Transportstyrelsen, arbetat intensivt med att korta väntetiderna. Bland annat anställdes sommarvikarier som har fått fortsätta arbeta under hösten och som ska vara kvar till årsskiftet.

Sammanlagt har ett hundratal extra personer arbetat med körkortsärenden, vilket nu har nu gett resultat. Väntetiderna har kortats ner från flera månader till bara ett par veckor i de flesta fallen.

De extra resurserna har kostat myndigheten mycket pengar, men det är enligt Birger Höök, mindre viktigt.
– Det primära är att få en bra kvalitet för medborgarna, säger han.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".