Kronoberg

Nya lägenheter hjälper inte unga

Trots att det är svårt för många unga i länet att hitta en hyresbostad, så är inte lösningen att bygga fler nya hyresbostäder till de yngre, menar Fastighetsägarna Syd som idag kom med en rapport om ungas syn på bostadsmarknaden.

Den genomsnittliga hyran i riket för en nyproducerad hyreslägenhet, som har ett rum och kök, ligger på 5 696 kronor. Men så mycket är unga inte beredda att betala, utan sträcker sig som högst till häften av den kostnaden. Det visar den senaste studie som Fastighetsägarna Syd presenterade idag och som baseras på intervjuer det senaste året med ett tusental personer i åldern 19-30 i Kronoberg, Blekinge och Skåne län.

Så att bygga fler lägenheter till de unga, är inte lösningen menar Christofer Lööf på Fastighetsägarna Syd.

– Att nyproducera för ungdomar är ingen idé, det blir för dyrt för dem. Den ekvationen går inte ihop. Nyproduktionen får vara till för de kapitalstarka, så att de flyttar från sina befintliga bostäder och på så vis skapar utrymme för ungdomar att komma in på hyresmarknaden.

Månadshyran för en äldre lägenhet, också med ett rum och kök, ligger i snitt på 3 370 kronor. Att prisglappet är så stort mellan gammalt och nytt, är en av orsakerna till att det inte finns tillräckligt många tillgänliga hyresbostäder, menar Christofer Lööf.

– Hyran på de nyproducerade bostäderna blir för hög gentemot de befintliga bostäderna. För att undvika det tror jag att man behöver se över de regelverk som finns, till exempel i skattefrågan, och göra hyresrätten mer jämnbördig med villa-, radhus- och bostradsrätter.

I hela länet råder det brist för bostäder för de unga. Värst är det i Växjö men även andra kommuner har stora svårigheter med brist på bostäder.

– På de flesta lediga lägenheter i Växjö är det minst tio sökande, men även Ljungby, Älmhult och Alvesta är trycket stort.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista