Älmhult

Goda erfarenheter av forskningsprojekt

Älmhults kommun deltar i ett forskningsprojekt för att förbättra rehabilitering för långtidssjukskrivna och hittills har erfarenheterna varit goda.

– Både från medarbetare som kommer till teamet, cheferna har blivit säkrare de är ju fortfarande rehabiliteringsansvariga och kan upptäcka tidiga signaler ute på arbetsplatsen eller i medarbetarsamtalet och medarbetare som tidigare har varit sjukskrivna och blivit det igen har sagt till mig att om den här möjligheten funnits förra gången de var sjukskrivna kanske de inte hade befunnit sig i samma situation igen.

Det säger Christel Stenberg, som är personalspecialist på Älmhults kommun.

Den delen av forskningsprojektet som Älmhults kommun deltar i undersöker om team-baserad rehabilitering är bättre än vanlig - och går ut på att den sjukskrivne redan efter 14 dagar träffar alla som är inblandade i rehabilitering. Vårdcentral, försäkringskassa, företagshälsovård och arbetsförmedling går igenom vad den enskilde behöver för att återgå till arbete.

I andra kommuner studerar man bland annat hur chefer kan agera hälsofrämjande och betydelsen av sociala kontakter under sjukfrånvaron. Fyra kommuner och två landsting deltar i de sammantaget fem olika forskningsprojekten.

Projekten pågår 2011 ut och sedan tar forskarna över för en utvärdering. Men Christel Stenberg hoppas redan nu på en fortsättning:

– Jag hoppas ju det men det hänger ju inte bara på oss som arbetsgivare utan det är ju viktigt att alla aktörer som är med kan fortsätta att även i framtiden avsätta resurser.

 Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".