Kerstin Paulsson är ledsen och kritisk. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Gemensamma aktiviteter försvann när privat vårdbolag tog över

Efter att det privata vårdföretaget Norlandia Care tog över driften av Norrelid i Växjö har de gemensamma aktiviteterna och samligarna för dom äldre försvunnit.

Tidigare fanns till exempel bingo, gemensamt fika med underhållning och sittdans, men detta är nu borttaget. Det hävdar Kerstin Paulsson, vars make Rolf bor på Norrelid sedan fem år tilbaka.

– De här veckorna har det inte funnits någon gemensam aktivering,  säger hon.

Kerstin Paulsson är ofta på Norrelid av naturliga skäl, dels för att träffa sin make Rolf förstås, men också som ledare för sittdans, en av många gemensamma aktivieteter som fanns på Norrelid, innan det privata vårdföretaget Norlandia Care tog över.

Kerstin Paulson berättar att det tidigare fanns särskilda personer på äldreboendet anställda för att hålla i den här typen av aktivering, gemensamma samlingar som var mycket uppsakttade och viktiga för hennes make och de andra som bor på Norrelid. Men det finns det inte nu och det har fått konsekvenser, hävdar Kerstin Paulsson.

– Aktiviteter gör att man får annat att tänka på, man träffar andra från andra avdelningar och man ser lite annat än man gör om man bara sitter på sin egen avdelning.

Den sjunde september i år tog Norlandida över, kan man inte ha förståelse för att det kan ta lite tid innan allt faller på plats?

– De ska anställa en arbetsterapeut, men när man övertog skulle vårdpersonalen fungera och då tycker jag även att en aktiveringsperson skulle fungera, säger Kerstin Paulsson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".