Det kan skilja mycket pengar beroende på vart i länet du bor. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Dyrt att ha Eon som distributör

Elnätsavgifterna i Kronoberg ligger långt över genomsnittet och har nu tredje dyraste elnätsavgifter i landet. Och det är främst Eon som drar upp genomsnittspriset.

Nils Holgerssongruppen granskar varje år kostnaderna för till exempel elnätsavgifterna och jämför sedan hur det ser ut över landet. Och i Kronobergs län har priserna i år ökat med nära 9 procent, och vi har nu nästan det högsta genomsnittspriset i landet. En kilowattimme kostar nu i snitt 57,7 öre. Men det är stora skillnader mellan kommunerna.

Det Nils Holgerssongruppen jämfört är hyresfastigheter på huvudorterna i kommunerna. Och här har det visat sig att Ljungby Energinät har lägst pris, medan Eon, som var leverantörer till husen i Åseda, Lessebo, Tingsryd, Älmhult och Markaryd har högst. EON är alltså den leverantör som drar upp genomsnittspriset för länet. Och för någon som bor i en lägenhet i exempelvis Åseda kan priset blir drygt 1200 kronor dyrare per år, än till i motsvarande lägenhet i Ljungby.

Men på Eon anser man att det här är helt naturligt.

– Skälet är att Eon till stor del är en landsbygdsdistributör, ju längre ledning du har per kund desto dyrare blir det att distribuera elen, säger Johan Aspegren som är informationschef på Eon Elnät.  

Men den som bor i exempelvis Åseda förlorar ju på det?

– Så är det, ellagen kräver att vi ska ha samma pris till alla kunder i vårt område. Det betyder att de som bor i tätorter till viss del subventionerar de som bor på landet.

Att ni gjort flera investeringar de senaste åren, till exempel grävt ner ledningar, har det gjort det dyrare för kunderna?  

– Ja, men i relativt liten utsträckning.

Varför ska kunderna betala för sådana investeringar?

– De har ju fått en kvalitetshöjning och det är för den de får en liten ökning. 

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".