1 av 3
Många köper med sig vattenpipa hem från semestern. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 3
Elvira Pettersson och Jane Ljunggren, elever på Kungsmadskolan. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
3 av 3
Skolsköterskan Inger Fransson varnar för vattenpiporna. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Varnar för risker med vattenpipa

Att röka vattenpipa är mycket vanligt bland ungdomar, visar en färsk enkätundersökning som landstinget har gjort. Och nu varnar både landstingets folkhälsoutvecklare och elevhälsovården för riskerna.

– Jag var med några kompisar och så delade vi på en vattenpipa. Jag känner ingen skillnad direkt på det och på vanliga cigaretter, det är typ samma stuk, säger Jane Ljunggren som går i tvåan på Kungsmadskolan i Växjö.

– Röker man inte vanliga cigaretter så tycker de inte att det är lika farligt med vattenpipa. Det är väl trevligare att sitta på fester och röka tillsammans, säger Janes klasskamrat Elvira Pettersson som själv inte har provat att röka vattenpipa.

Hälften har rökt vattenpipa
Mer än varannan elev i tvåan på gymnaiset och mer än var femte elev i årskurs 8 i Kronoberg har någon gång rökt vattenpipa. Det visar en enkätundersökning som landstinget har gjort bland 4 000 ungdomar i Kronoberg.

– Ungdomar gillar att experimentera och de gillar nyheter, säger Inger Fransson, skolsköterska på Kungsmadskolan i Växjö.

Äppel- och melonsmak mildrar smaken
Att röka vattenpipa känns mycket mildare än att röka vanliga cigaretter, dels för att man drar röken genom vatten och dels för att tobaken oftast är smaksatt med till exempel melon, äppel eller kanel. Och det är just det som är förrädiskt, säger Inger Fransson som ser flera risker med vattenpiprökning.

– Det är höga halter av nikotin, när man röker vattenpipa får man i sig betydligt mer än när man röker vanligt. Och det vi har reflekterat över också här på elevhälsan det är ju att det är en ökad smittrisk när man delar munstycke med varann.

Få som känner till riskerna
Men Jane Ljunggren tror att det är få som känner till de här riskerna.

– Jag tror inte att man tänker så mycket på det när man väl är där och röker utan man tänker väl mer att det är coolt att testa på det och så.

– Jag tror att man måste prata mer om detta både i skolan och bland föräldrar. Föräldrarna är de viktigaste förebilderna och kan sätta gränser, säger Inger Fransson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".