1 av 2
Nordic Recyclings vd Per Christoffersson hoppas på en framtida export av den teknik som företaget tar fram för återvinning av lampor. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
Raymond Lovrey från Hovmantorp. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Hovmantorp

Strid kring kvicksilverutsläpp

Protesterna kring återvinningsföretaget Nordic Recyclings i Hovmantorp ansökan om ökade kvicksilverutsläpp har lett till att företaget i dag håller ett stort informationsmöte.

Raymond Lovrey är Hovmantorpsbo sedan tio år, ursprungligen från England. Han vill inte se några skador på miljön.

– Jag vill inte att miljön ska skadas, men jag tror att företaget håller utsläppen till ett minimum, säger han.

Kan förstå rädslan för utsläpp
Nordic Recycling hanterar alla Sveriges 40 miljoner kasserade glödlampor, lågenergilampor och lysrör per år med en egenutvecklad teknik som avskiljer 99,8 procent av allt kvicksilver,

Vd:n Per Christoffersson kan förstå rädslan för kvicksilverutsläpp.

– Kvicksilver är oerhört farligt i formen metylkvicksilver. Men det kvicksilver vi släpper ut är i annan form som inte direkt är farligt, utan då det krävs det antal förutsättningar i miljön för att det ska bli farligt.

"Borde gälla nolltolerans"
Det är främst kringliggande företag som vänt sig mot utsläppsökningen, och de som Sveriges Radio har varit i kontakt med har inte velat medverka i radion. Men bland dessa kritiker påpekas bland annat att man aldrig kan bli kvitt kvicksilver som kommit in i i kroppen där det samlas i hjärnan och att det egentligen borde gälla nolltolernas för utsläpp.

Men utan tillstånd kommer miljön att drabbas mer, hävdar Per Christoffersson.

– Vad ska vi göra då? Vi måste ju fortsätta att ta hand om lampor, ska vi bränna dom? Då kommer hundratals kilo kvicksilver att släppas ut.

– Vi begär en övre gräns på 400 gram per år, i dag släpper vi ut 200 gram per år.

Det är länsstyrelsen som senare beslutar om tillståndet för Nordic Recyclings kvicksilverutsläpp.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".