EU

Mammor kan tvingas vara lediga

EU vill tvinga nyblivna mammor att ta ledigt i sex veckor. EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) har argumenterat mot förslaget.

– Det är en oerhört kontroversiell fråga, säger Eva-Britt Svensson.

Dels är den kontroversiell för att det handlar om mammaledighet. I de nordiska länderna talar vi om föräldraledighet. Dels är den kontroversiell eftersom man i vissa länder får hela ersättningen från arbetsgivaren och inget från Försäkringskassan eller någon liknande myndighet.

– Då är det inte svårt att förstå att arbetsgivarna i de länderna protesterar om man får en längre ledighet, säger Eva-Britt Svensson.

På onsdag nästa vecka fattar EU beslut om förslaget om föräldraledighet. Förslaget innebär att mammor måste ta ut föräldraledighet i sex veckor, varav två ska vara före förlossning.

Förslaget kan innebära att pappor stängs ute och att EU då skickar ut signaler att det bara är mammor som ska ta hand om sina barn, menar Eva-Britt Svensson.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista