Thomas Jeppsson. Foto: Moderaterna Kronoberg
Ljungby

Moderaterna försvarar maktfördelning

Det var praktiskt. Den förklaringen ger moderaten Thomas Jeppsson i Ljungby till att de styrande partierna lagt beslag på alla de tunga politiska uppdragen i kommunen efter valet. Något som fått skarp kritik från oppositionen.

I går blev den politiska maktfördelning i Ljungby kommun klar för de fyra kommande åren. De styrande allianspartierna och Miljöpartiet får två kommunalrådsposter och har samtidigt satt sig själva på både ordförande- och viceordförandestolarna i samtliga nämnder. Oppositionen får alltså inte ett enda av de tyngre uppdragen.

– Det kom ett förslag om detta och ingen hade något emot det utan sa så gör vi, säger Thomas Jeppsson (M), en av dem som suttit och förhandlat om de politiska uppdragen.

Men vilka argument har ni?

– Mm, ja, vi tyckte det var praktiskt.

Socialdemokraten och oppositionsrådet Anne Karlsson är mycket kritisk mot det här och menar att de styrande partierna begränsar demokratin, men det håller Thomas Jeppsson inte med om.

– Nej, det förstår jag inte. Man sitter ju med i nämnderna i samma antal och så vidare.

Socialdemokraterna är också förvånade över att de styrande partierna har skapat en tredje kommunalrådstjänst på 75 procent till Centerns Carina Bengtsson. För tidigare när det fanns tre kommunalråd i Ljungby var det Moderaterna som drev frågan om att ett skulle bort.

– Jo men, det går ju att ändra sig för det första. Och för det andra så ser vi ju att arbetsuppgifterna framöver är stora.

Men trots den kritik som Socialdemokraterna nu har fört fram har de styrande partierna ingen anledning att tänka om, säger Thomas Jeppsson.

– Nej det tycker jag inte, inte i dagsläget.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".