Löpning

4,2 mil i strålande solsken

Med ett par plusgrader i luften och i strålande solsken avgjordes den 17:e upplagan av Sveriges näst största maraton, Växjö Marathon, med 286 löpare på startlinjen.

Tävlingsledaren Claes-Peter Davidsson från Växjö Löparklubb förklarar varför detta har blivit Sveriges näst största maratonlopp, efter Stockholm Maraton.

– Dels är det banan som är relativt flack och snabb och många slår sina personliga rekord. Vi ligger också bra i tid och många tar Växjö Marathon som säsongsavslutning.

"En skön känsla"
Först i mål spurtade Michael Kälebo som är uppväxt i Ljungby och tidigare har tävlat för Brittatorp men som nu tillhör IFK Halmstad. Han höll undan för tvåan Christer Ryman från Skillingaryds FK som han hade sällskap med under största delen av loppet som går åtta varv runt Växjösjön. Segertiden blev 2.43.41.

– Det kändes skönt. När man väl kommer på upploppet är det en oerhört skön känsla, särskilt om man är först, säger Michael Kälebo som slängde sig på marken direkt efter målgång men återhämtade sig snabbt.

Spurtade ifrån klubbkompisen
Annika Eriksson från jämtlandsklubben Trångsvikens IF vann damklassen överlägset men kampen om andra- och tredjeplatsen blev intern mellan klubbkompisarna Annika Bard och Ida Bladh-Johansson från Strömsnäsbruksklubben SK Graal.

Till slut drog Annika Bard ifrån och knep andraplatsen på 3.02.45, 15 sekunder före Ida Bladh-Johansson.

– Det var ett bra sista varv. Jag kände att jag hade flytet och orken till att pressa lite extra, säger Annika Bard efter sitt första maratonlopp någonsin.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista