1 av 2
Den mordmisstänktes advokat Sten-Åke Larsson hävdar att hans klient är oskyldig. Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
2 av 2
Lunds tingsrätt. Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Lund/Eslöv/Kronoberg

Mordrättegång: handavtryck som bevisning

Ett handavtryck på en telefonkopplingsdosa är en del av den tekniska bevisning som åklagaren nu under förmiddagen presenterat mot den 67-årige man från länet som misstänks för ett mord i Eslöv 1986.

Rättegången hålls i Lunds tingsrätt och väntas pågå i tre dagar, i dag, i morgon och den 25 oktober.

67-åringen som har åtalats för mord på en 79-årig man har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Åklagarens starkaste bevis är ett handavtryck från 67-åringen på mordplatsen.

Men mannens advokat Sten-Åke Larsson menar att hans klient inte har något med saken att göra.

– Han har inget med den här gärningen att göra.

Din klient har suttit inlåst i ungefär ett halvår och gått med på att han är på sannolika skäl misstänkt - varför då?

– Det har varit av skälet att vi inte har velat överklaga mer än en gång men det innebär inte att vi accepterar något som har med skuldfrågan att göra.

Hur har handavtrycket från din klient hamnat på kopplingsdosan?

– Det visar bara att det är ett handavtryck från min man på en teledosa, ingenting annat.

Hur ska teledosan ha kommit dit?

– Då är vi inne på rättegången och den vill jag inte gå in på nu, svarar 67-åringens advokat Sten-Åke Larsson.

Reporter Jerry Sandberg rapporterar från rättegången:

Det var fullt till sista platsen i salen när mordrättegången idag inleddes mot 67-åringen. Han var klädd i ljusa byxor och en brun skinnjacka, trots att det var ganska varmt i rättsalen, och han följde intresserat och lugnt med i förundersökningsprotokollet när åklagaren Magdalena Holmberg höll sin sakframställan.

Det var främst den tekniska bevisningen som stod i centrum i frånvaron av vittnen till mordet, och framförallt då ett handavtryck på mordoffrets telefondosa som hittats i den mördades lägenhet, och som tillhör 67-åringen. Mördaren ska enligt åklagaren nämligen tagit tag i telefondosan för att dra ut sladden och dra den runt 79-åringens hals, efter att ha slagit honom med en glaslykta.

Men åklagaren sade att hon inte har något känt motiv till mordet och inte heller någon direkt klarlagd koppling mellan 67-åringen och den mördade 79-åringen. Men i sina frågor till 67-åringen menade åklagaren att de båda kunde ha träffats på Heta linjen, där flera personer slumpmässigt kopplades samman i telefonsamtal, en tjänst som 79-åringen enligt åklagaren använde för att ragga upp män. Åklagaren uppgav nämligen att 67-åringen 1987 dömdes för bedrägerier.

Tillsammans med en annan person använde 67-åringen kontaktannonser i olika tidningar för att mot betalning utlova kontakt och sex till män, vilket aldrig blev av

79-åringen kunde då vara en av de som 67-åringen kommit i kontakt med utan att ha dömts för det, menade åklagaren.

Men 67-åringen själv förnekade att han varit ute på Heta linjen i samband med tidpunkten för mordet, och att han använt tjänsten i bedrägerisyfte. Han menade att han inte alls kände 79-åringen och att han aldrig träffat honom. Handavtrycket på telefondosan måste på något sätt kommit utifrån menade 67-åringen, och uppgav att han kan ha sålt telefondosor på en loppis och att det kan vara en av dem som 79-åringen köpt.

Rättegången fortsätter imorgon med olika vittnesförhör av bland annat kriminaltekniker.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".