Linnéuniversitetet

Ja till psykologutbildning

1:30 min

Idag beslutade Högskoleverket att Linnéuniversitetet i Växjö får rätt att utbilda psykologer.

På Linnéuniversitetet i Växjö jublar lektorn i psykologi, Idor Svensson, över beslutet. Han menar att det är ett grundligt arbete som pågått i flera år som nu bär frukt.

– Alla reagerar med glädje eftersom det här är unikt för universitetets historia att få hit den här typen av utbildning.

Saknas psykologer i landstinget
Det råder stor brist på psykologer, något som inte minst Landstinget Kronoberg har känt av. Deras förhoppning är att några av de 30 studenter som kommer att gå utbildningen varje år stannar kvar i länet.

Idor Svensson menar att samarbetet med landstinget i själva verket har varit avgörande för att universitetet skulle få starta utbildningen. Landstinget garanterar bland annat finansiering av tjänster och praktisk utbildning.

Lyft för hela universitetet
Även Växjö kommun och Landstinget i Kalmar län har avtal med universitet kring psykologutbildningen. Enligt Idor Svensson är psykologi viktigt inom flera yrkesgrupper och utbildningen blir därför ett lyft för hela universitet.

– Psykologutbildningen kan tillföra mycket även till de andra utbildningarna. Meningen är också att vi ska samarbeta med till exempel sjuksköterskeutbildningen och specialpedagogsutbildningen.

Självklart att landstinget är med
För Ferenc Ary, som representerar landstinget, var det en självklarhet att de skulle stå bakom universitetets satsning.

– Under åtminstone de senaste 10-12 åren har jag som dåvarande psykiatrichef väldiga svårigheter att rekrytera psykologer.

Och de nya studenterna kommer att kräva att landstinget går in med resurser.

– Landstinget har idag ett 60-tal psykologer. Alla kommer inte att vara berörda av det här, men ett stort antal kommer att vara berörda i det konkreta arbetet dagligen.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista