Familj misstänks ha länsats sitt företag på pengar - nu åtalas tre personer

Tre familjemedlemmar som tillsammans drivit ett företag i Växjö kommun, åtalades på torsdagen för bland annat grovt skattebrott och grovt bedrägeri. Sammanlagt har de tre misstänkta låtit bli att betala skatt, motsvarande två och en halv miljoner kronor.

De tre familjemedlemmarna, far, mor och son, har under flera år dubbelfakturerat de kunder som företaget haft.

Pengarna från den ena fakturan redovisades i företaget - pengarna från den andra, åkte in på personliga konton tillhörande de tre personerna i företaget och har därmed inte beskattats.

Sammanlagt handlar det alltså om utebliven skatteinbetalning motsvarande drygt två och en halv miljon kronor.

Åtalet omfattar åren 2000 till och med 2002.

Det var vid en skatterevision som det upptäcktes att allt inte stod rätt till med företagets ekonomi. Förutom dubbelfaktureringen hade man slarvat med bokföringen - verifikationer saknades och den så kallade dagboken för ett av räkenskapsåren upprättades i efterhand.

De tre personerna, som alla nekar till anklagelserna, åtalas därför för flera brott. Bland annat ”Grovt skattebrott”, ”Bokföringsbrott”, och ”Grovt bedrägeri”.

Pappan är sedan tidigare straffad för skattebrott och riskerar nu ett långvarigt fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista