Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Obligatorisk utbildning kan orsaka problem för åkerier

"Gäller att ha en bra planering"
1:17 min

Under de kommande åren måste alla lastbilschaufförer genomgå ett antal utbildningsdagar. Det kan ställa till problem för en del åkerier som måste ta in vikarier eller kanske ställa in körningar.

– Ja, det gäller ju att man har en bra logistik och att man har en bra planering, för det här gör man ju inte i en handvändning, säger Gunvor Munck, delägare i Börjeskoncernen som äger flera åkerier i Kronoberg.

Alla lastbilschaufförer måste enligt en ny EU-bestämmelse genomgå en fem dagar lång fortbildning. De ska lära om allt från trafiksäkerhet till ekonomi och hur man ska bemöta kunder. Syftet är att lastbilschaufförer i hela Europa ska ha samma kompetens.

Men eftersom lastbilarna samtidigt måste rulla i princip dygnet runt ställer det här till problem för en del åkerier. Börjeskoncernen, som äger flera åkerier i Kronoberg, har drygt 400 chaufförer. Och där måste man samla så många det går på lediga lördagar för att få det att gå ihop.

– Vi tar utbildningstillfällen på en lördag när de flesta ändå är lediga, iallafall så måste inte bilarna gå.

Inom Börjeskoncernen är den första delkursen nu i princip avklarad. Men utbildningen ställer inte bara till praktiska problem, den kostar också - för Börjeskoncernen drygt tre miljoner kronor, men Gunvor Munck tycker ändå att det är värt det.

– Ja för att vi blir bättre, vi är med i utvecklingen och trafiksäkerhet är ju viktigt. Jag tror ändå att det är bra.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".