Kronoberg

Avgift till Hyresgästföreningen tas bort från hyran

1:34 min

30 000 hyresgäster i landet har nyligen fått brev från Hyresgästföreningen att medlemsavgiften inte längre ska dras från hyran.

Hyresgästerna uppmanas nu att gå över till att betala via autogiro i stället. Orsaken är, enligt Brigitte Widell, som jobbar med medlemsutveckling på Hyresgästföreningen för många nackdelar med avgift via hyran.

- Vi vill upphöra med betalsättet hyra, vi vill stå på egna ben och vill inte att vår motpart ska hantera våra medlemsavgifter, det ska vi själva göra, säger hon.

"Vi har föreningsfrihet"
Motparten Brigitte Widell pratar om, är fastighetsägarna, som inte ska behöva veta vilka som är medlemmar i Hyresgästföreningen.

- Vi har föreningsfrihet i det här landet.

Medlemsavgiften till Hyresgästföreningen, cirka 75-80 kronor i månaden ligger inbakad i hyran för 10 000- tals hyresgäster runt om i landet.

Ska betala med autogiro
I vår region, den sydöstra, är det cirka 8 000 av Hyresgästföreningens medlemmar där avgiften är inbakad i hyran, och de har nu fått brev om att fylla i ett formulär om autogiro. Alltså att medlemsavgiften ska betalas som vilken räkning som helst.

Det Hyresgästföreningen glömde bort att nämna i brevet till de 30 000 medlemmarna var att den nya ordningen inte börjar gälla förrän 2013.

Så vad händer om man struntar i att fylla i blanketten med uppmaningen om att gå över till autogiro?

- Det händer ingenting, då fortsätter vår medlem att betala via hyran, men vi kommer att bearbeta dem de kommande två åren, för vårt system kommer inte längre att kunna hantera avgiften hyra från och med den 1/1 2013.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista