Chef vid Växjö tingsrätt vill ge vittnesstöd ersättning

Vittnesstöd vid rättegångar är mycket viktigt, det anser Brottsoffermyndigheten i en ny rapport. Myndigheten vill nu att verksamheten ska bli permanent, men Kjell Bülund, chefsrådman vid Växjö tingsrätt, anser att staten bör ta ett större ansvar.

Växjö tingsrätt var först i landet med vittnesstödet som infördes 1995. Efter det har de flesta följt efter och i dag har 76 av landets 79 tingsrätter infört stödet.

I Växjö har det fungerat så bra att tingsrätten inte klarar sig utan verksamheten.

- Vi känner oss beroende av denna verksamhet, rättsäkerheten ökar också eftersom vittnena känner sig trygga och lugna, säger Kjell Bülund.

Men han är också kritisk mot att vittnesstöden arbetar helt ideellt. Han anser att staten borde betala ersättning till dem som arbetar med stödverksamheten.

- Jag tycker att det är fjuttigt att det är en ideell verksamhet. De gör en så god insatts att de borde få betalt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista