Kronoberg

Landstinget långt från kömiljard

1:20 min

Landstinget Kronoberg uppfyller inte längre kraven för den så kallade kömiljarden. Man klarar inte att ge vård inom de tider som är satta av staten. Det visar statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Landstinget sjunker som en sten i redovisningen av vårdgarantin och hade kömiljarden delats ut baserat på septembers siffror hade vi kammat noll.

Kraven för kömiljarden har skärpts, fler typer av operationer räknas in precis och även de patienter som av olika skäl frivilligt väntar på operation.

Första kvartalet i år fick 96 procent av patienterna i länet träffa läkare inom målet för vårdgarantin, nu 79 procent.

Motsvarande siffror för operationer var 87 procent första kvartalet och 65 procent nu i september.

En förbättring kräver åtgärder.

– Väldigt konkret handlar det om att ha en bättre planering med längre framförhållning. Sedan är det säkert så att vi måste fundera på hur vi bäst utnyttjar våra samlade operationsresurser och mottagningsresurser och på det sättet få ut mer av den sjukvård vi har idag, säger Börje Lindqvist.

I våras belönades landstinget med 5 miljoner kronor för sitt goda resultat, om de kan upprepa detta får de vara med och dela på 750 miljoner kronor. Det är tre mätningar kvar under tre månader.

– Vi jobbar jätteintensivt i alla de riktningar som jag beskriver och jag är ganska säker på att vi kommer se starkt förbättrade resultat.)

Andreas Larsson

andreas.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista