Glastillverkning kan komma att flyttas utomlands

Försäljningsutvecklingen i Orrefors Kosta Boda-koncernen har inte blivit som ledningen hoppats. Lönsamheten är fortfarande dålig - trots de stora uppsägningarna förra året. Och nu säger företagets VD, Håkan Cöster, att koncernen har planer på att lägga en del av sin tillverkning utomlands för att kunna pressa priserna och sälja mer.

Håkan Cöster säger att koncernen måste hitta sätt att anpassa sig efter det förändrade beteende som finns hos konsumenterna, dyra kristallglas ingår inte i de stora konsumentgruppernas livsstil längre och det finns samma mönster för till exempel de danska porslinstillverkarna som har svårt att sälja dyra matserviser.

Orrefors Kosta Boda ska inte ge avkall på sin kvalitet, men att till exempel tillverka billigare vinglas eller skålar utomlands är nödvändigt för att glasriket ska överleva, säger Håkan Cöster, som nämner östeuropa, Turkiet eller Kina som tänkbara samarbetspartners.

Industrifacket inom Orrefors Kosta Boda-koncernen ser med oro på planerna att börja tillverka en del av koncernens glas utomlands för att möta konsumenternas krav på billigare glas. Från fackligt håll är medvetenheten stor om att glaskoncernen har fortsatt dålig lönsamhet, men samtidigt är oron för jobben större.

Anna Gustafsson, ordförande i Industrifacket i koncernen, säger till Sveriges Radio Kalmar att tillverkning utomlands inte är något som kan lösa problemen snabbt och att hon tror att det är bättre att investera hemma i Småland och göra billigare produkter på hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista