Alvesta

Mordrättegång inledd

1:39 min

I dag inleddes rättegången mot den 25-årige asylsökande man som misstänks för mord alternativt dråp i Alvesta i midsomras. 25-åringen erkände dråp i Växjö tingsrätt i dag, men nekade till mord.

Det var vid en fest i en lägenhet hyrd av Migrationsverket som 25-åringen kom i bråk med en 27-årig landsman, också han asylsökande.

25-åringen ska ha hämtat en kökskniv och stuckit 27-åringen i både ansikte och hals. 27-åringen försökte skydda sig genom att hålla en stol framför sig, men till sist sjönk han ner på golvet och fick då också knivstick i ryggen.

Diktade ihop historia
Några av de övriga personerna i lägenheten försökte ringa SOS Alarm, men kunde inte göra sig förstådda.

De lämnade lägenheten med offret liggande kvar i blod och konstruerade tillsammans en historia för att skydda 25-åringen. Den gick ut på att en av kvinnorna skulle utsatts för ett våldtäktsförsök av 27-åringen, och att det var därför som 25-åringen gripit in. Kvinnans kläder revs delvis sönder och hon tillfogades också blåmärken för att göra historien trovärdig. Men senare togs den historien tillbaka.

"Han blev provocerad"
25-åringens försvarsadvokat Mats Ekelöf tycker att det handlar om dråp och inte om mord.

– Han anser ju att han inte har haft något uppsåt utan det här har ju skett i hastigt mod i samband med att den misstänkte dessförinnan blivit provocerad. Och det har då lett till att händelsen utvecklades så som den gjorde.

Rättegången fortsätter i Växjö tingsrätt på måndag.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista