En stor och en liten vägglus. Foto:Ines Micanovic/Sveriges Radio
Kronoberg

Färre drabbas av vägglöss

Sanering av vägglöss
1:28 min

Under flera år har det varit en stadig ökning av vägglöss i Kronoberg, men nu minskar antalet saneringar. Mer och tydligare information samt nya bekämpningsmetoder är knepet.

Ett område som har varit extra drabbat är Campus på universitetet i Växjö. Orsaken är att rörligheten och omflyttningen bland studenterna är hög. Men antalet saneringar blir färre och färre även där.

– Vi har informerat de som är berörda och även de som säljer begagnade möbler så att de ska vara observanta och inte sprida problemet, säger Katarina Andersson på Hyresbostäder i Växjö.

Tar lössen med hem från resan
I hela Sverige har vägglössen varit ett ständigt ökande problem. En orsak till det är att vi reser mer utomlands och får med lössen hem i resväskan. Men de följer också med genom exempelvis gamla möbler på loppmarknader.

Antalet saneringar har ökat i takt med att de små skadedjuren har blivit fler. Men nu börjar det bli bättre, kan Glenn Gustavsson, skadedjursansvarig på Anticimex i Växjö, konstatera.

– Vad jag vet nu så har vi gjort fyra saneringar denna månaden, så det är en rejäl nedgång.

Fryser ihjäl lössen
En av orsakerna till att trenden sakta men säkert vänder, är att man använder sig av nya bekämpningsmetoder som lössen inte längre kan bli resistenta mot.

– Vi fryser ihjäl lössen och äggen med en maskin - till 78 minusgrader, säger Glenn Gustavsson.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".