Kronoberg/Lund

67-åringen skyldig till mord - döms till tio års fängelse

1:22 min

Den 67-årige mannen från Tingsryds kommun som stått åtalad för mord på en 79-årig man i Eslöv 1986 kommer att dömas för mord, beslutade tingsrätten i Lund idag.

Straffet bestämdes till tio års fängelse och mannen advokat Sten-Åke Larsson var besviken.

– Jag trodde att rätten skulle komma fram till en friande dom. Min klient är också besviken men vi är överens om att överklaga domen, säger han.

Enligt Sten-Åke Larsson ansåg rätten att 67-åringens handavtryck på mordplatsen kunde kopplas i tid till gärningen.

– Jag tycker det är fel och jag hoppas det blir en striktare juridisk prövning i hovrätten, säger Sten-Åke Larsson.

Häktad sedan i våras

Den 67-årige mannen från Tingsryds kommun har suttit häktad sedan i våras och idag så beslutade alltså tingsrätten i Lund att mannen ska dömas till tio års fängelse för mord. Överläggningarna tog ungefär en timme efter att den tre dagar långa mordrättegången mot mannen avslutades idag.

67-åringen ska enligt tingsrätten brutalt ha slagit ihjäl en 79-årig man i Eslöv år 1986 genom att slå honom i huvudet med en glaslykta och sedan använt en telefonsladd som snara runt 79-åringens hals.

Som bevisning hade åklagaren Magdalena Holmberg främst ett blodigt handavtryck från 67-åringen som hittats på en kopplingsdosa till telefonen som fanns på mordplatsen. Men själva dosan finns inte längre kvar och 67-åringens advokat Sten-Åke Larsson menade i sin slutplädering att man inte vet säkert när handavtrycket på dosan ska ha kommit dit.

Försörjt sig på bedrägerier

Åklagaren uppgav att det inte finns några bevis för att den åtalade och mordoffret varit i kontakt med varandra. Fast hon hävdade att 67-åringen vid tiden för mordet försörjt sig på bedrägerier genom att lägga ut falska annonser för sexkontakter.

79-åringen ska ha varit flitig med att svara på sådana annonser menade åklagaren och påstod att de bägge männen kan ha träffat varandra på så sätt. Motivet till mordet hade då kunnat vara pengar enligt åklagaren.

Domen mot 67-åringen idag är det äldsta mordfallet i Sverige som prövats och lett till en fällande dom.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista