1 av 2
Anna-Lena Jonsson har levt med cancer i nio år. Nu har hon tagit initiativ till en manifestation för att stötta andra cancersjuka och anhöriga. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Växjö

Mänskligt rosa band runt sjön

Växjösjön liknar ett bröst
1:38 min

I morgon hålls en manifestation mot bröstcancer runt Växjösjön. Initiativtagare är 43-åriga Anna-Lena Jonsson från Växjö som har levt med cancer i nio år.

Varje år får 7 000 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Sedan åtta år tillbaka har oktober varit den månad då Cancerfonden driver sin kampanj Rosa Bandet för att samla in pengar till forskning.

I morgon genomförs en stor manifestation runt Växjösjön i Växjö som stöd för de som har eller har haft cancer. Initiativtagaren Anna-Lena Jonsson upptäckte för nio år sedan en stor knöl i sitt ena bröst. Nu har cancern spridit sig till halsen, vilket påverkar hennes tal och gör att hon bara kan viska när hon pratar.

Idén kom en sömnlös natt
Med kroppen full av cellgifter, kortison, antikroppar, smärtstillande och andra mediciner blir nätterna långa. Och under en sån sömnlös natt dök tanken upp på ett mänskligt band runt Växjösjön.

– Jag fick en idé om att kunna samla folk i liknande situation och anhöriga som ett mänskligt band runt Växjösjön och ta varandra i hand. Tillsammans blir vi starka, säger Anna-Lena.

Lever på övertid
Förutom att kortisonet gör Anna-Lena svullen syns inte så många spår av cancern på utsidan. Hon är sminkad och ser pigg ut trots att tröttheten ständigt finns där efter alla behandlingar. Men sedan ett radband av tumörer satte sig på ena sidan av halsen kan Anna-Lena bara viska fram orden. Stämbanden är förlamade och nerver trycker på tumörerna på halsen. Enligt läkarna lever hon på övertid sedan flera år tillbaka och nu hoppas hon kunna få uppleva julen.

– Nu är det tufft med alla behandlingar och nya diagnoser hela tiden. Jag hinner inte med. Jag har inte känt någon riktig kamp förrän nu. Jag har egentligen inte fått cancer förrän nu.

Sjön liknar ett bröst
Men trots tröttheten höll Anna-Lena fast vid sin idé om ett mänskligt rosa band, symbolen för kampen mot bröstcancer. Med hjälp av släktingar och vänner spreds informationen att den 28 oktober skulle bli dagen då så många som möjligt ska samlas runt Växjösjön och ta varandra i hand. Att det blev just Växjösjön förklarar Anna-Lena med att sjön från ett flygfoto liknar formen av ett bröst.

Det som från början var en liten, liten tanke har nu vuxit mycket och snabbt. Informationen om manifestationen har spridit sig till mer än 10 000 personer via Facebook och runt 700 personer har anmält att de kommer att vara med.

– Jag sitter här hemma i kökssoffan och sträcker på mig. Det är ju unikt.

Kommer du själv att orka vara med?

– Går jag inte för egna ben kommer jag att åka rullstol, för dit kommer jag.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se

Manifestationen

Klockan 17 den 28 oktober är det samling vid Vattentorget. Därefter ska alla sprida ut sig runt Växjösjön och kl 17.45 ska man ta varandras händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".