Teaterchef vill arrangera dramafestival med 14 världpremiärer i Växjö

Chefen för Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Johan Bernander, vill nu sätta Växjö på den internationella teaterkartan och arrangera en stor dramafestival med dramatiker från hela välden som deltagare.

Tillsammans med litteraturvetaren på Växjö universitet, Vasilis Papageorgiou, vänder han sig nu till Växjö kommun för att undersöka om det finns intresse från kommunens sida för att vara värd för en fyra dagar lång festival under våren 2006.

Den beräknade kostnaden ligger på 2,5 miljoner kronor, en kostnad som initiativtagarna hoppas att kommunen, Växjö universitetet, Landstinget Kronoberg, Statens Kulturråd och olika kulturinstitutioner ska vara med och dela på.

Målet är att alla dramaproduktionerna ska ha sin urpremiär på festivalen. Det skulle innebära sammanlagt 14 världspremiärer under festivalen. Och det borde vara attraktivt för både en nationell och internationell kår av teaterverksamma och kritiker, skriver Johans Bernander och Vasilis Papageorgiou i ett brev till Växjö kommun.

De föreslår nu ett första möte med kommunen för att närmare presentera sin idé och för att diskutera upplägget för att genomföra festivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista