Inte en enda flicka har fått vaccinet genom skolan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kronoberg

Försenat vaccin slår mot unga kvinnor

"Vi går och väntar på vaccinet"
1:37 min

Den kostnadsfria vaccinationen mot livmoderhalscancer för flickor på mellanstadiet skulle startat redan efter årsskiftet, men har ännu inte satt igång.

Men de flickor som drabbas av förseningen är de som hinner fylla 18 år innan vaccinationen kommer igång.

Efter den 1 januari i år skulle alla flickor på mellanstadiet födda 1999 eller senare erbjudas vaccin mot livmoderhalscancer kostnadsfritt genom skolhälsovården. Inte en enda flicka fått vaccinet genom skolan än. Problemet är att det inte blivit klart vilket företag som ska få leverera vaccinet.

– Det har varit en central upphandling av vaccinet och det beslutades att det skulle bli det vaccin som heter Cevarix. Men konkurrenten överklagade och därför dröjde det. Konkurrenten fick fel, men då överklagade de igen. Så nu går vi och väntar på vaccinet helt enkelt, säger Anders Willstedt som är skolöverläkare i Växjö Kommun.

När det väl är klart vilken leverantör det blir, är det så pass mycket vaccin som ska upphandlas genom landstingen att priserna kommer att pressas och kostnaden per spruta kommer bli lägre än vad det från början budgeterades, enligt SKL.

Pengarna som blir över, ska i sin tur gå till att erbjuda vaccinet gratis till alla flickor, till den dag de fyller 18 år. Men eftersom upphandlingarna dröjer, så innebär det att de som redan har hunnit fylla 18 år i år missar sin chans att få vaccinet kostnadsfritt. Vill de ändå ha det så kostar det minst 3000 kronor.

Innan den centrala upphandlingen mellan läkemedelsbolagen och landstingen hinner bli klar, så kommer flickor som fyller 18 att fortsatt missa sin chans en kostnadsfri vaccinering. När upphandlingen blir klar, vet ingen i nuläget.

– Det är tråkigt när man har beslutat att komma igång och det finns pengar avsatta. Men samtidigt så vet jag att det tar tid det här med överklaganden, säger Anders Willstedt.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".