Lantbrukare lät sina nötkreatur svälta ihjäl - får ändå ha hand om djur

Den lantbrukare i Växjö kommun som tidigare i vår lät flera av sina nötkreatur svälta ihjäl förbjuds nu att ha nötkreatur, men han får fortfarande ha hand om får. Det har länsstyrelsen beslutat.

Det var i början av mars i år som fyra döda kalvar hittades på en gård som lantbrukaren arrenderar. Djuren hade självdött efter att de hade varit utan mat och vatten i flera veckor, och de låg nedsjunkna i ett decimetertjockt lager av gödsel. Ytterligare en kalv var så illa däran att den fick avlivas.

Även nötkreaturen på gården där lantbrukaren bor visade sig leva under dåliga förhållanden. Vissa av djuren var rejält smutsiga av gammal gödsel och en ko var så dålig att den fick avlivas.

Lantbrukaren själv medger att han inte har skött djuren ordentligt och hans förklaring till att det gick så illa det är att han hade drabbats av stora både ekonomiska och personliga problem och att han helt enkelt inte hann med allt som skulle göras på gården.

Lantbrukaren hade redan innan vanvården upptäcktes börjat planera för att sälja av nötkreaturen och ställa om till fåravel istället, och han har ansökt hos länsstyrelsen om att få bygga om sin ladugård för 200 tackor till att börja med, om något år vill han ha uppemot 500 tackor.

Men på tisdagen grusades hans planer. För då beslutade länsstyrelsen att lantbrukaren ska förbjudas att ha nötkreatur och att han bara får ha hand om ett begränsat antal får, 33 tackor med lamm och 2 avelsbaggar.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att lantbrukaren allvarligt försummat tillsynen och vården av sina djur och att misskötseln av djuren är så grav att han sannolikt kommer att åtalas för djurplågeri.

Och fälls han för djurplågeri så förbjuds han troligtvis även att ha får. Ett eventuellt beslut om åtal för djurplågeri väntas komma inom några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista