Sten Burman, lagman Sundsvalls tingsrätt, framför en av de skärmar som kommer att användas vid dopningsrättegången. Foto: Christer Suneson
Sundsvall

Teknikkoll inför rättegången - 70 inför rätta på måndag

Lagmannen:”Via videolänk ser man alla rättsalarna”
1:48 min

På måndag inleds rättegången efter den stora dopinghärva som rullats upp där bland annat en 43-årig kvinna från Lessebo kommun åtalas för grovt dopingbrott och grovt smugglingsbrott.

Totalt är 70 personer misstänkta och omkring 150 personer kallade till fem olika tingsrätter i landet, som kopplats ihop med digital teknik så att alla inblandade kan se och höra varandra.

– Istället för att bara titta ut över en fysisk rättssal, så tittar man ut över fyra virituella rättssalar, säger lagman Sten Burman.

Förberedelserna inför rättegångsstarten på måndag är noggranna. Alla parter, de misstänkta, deras försvarare och åklagarna måste kunna ha kontakt och höra varandra under sakframställan. Det är då de åtalade får veta vad de ska ha gjort och varför de är misstänkta för brott.

– Vad är det åklagaren påstår om mig? Och då måste alla få veta det samtidigt så att alla får samma information vid samma tillfälle, säger Sten Burman

Även domarna senare kommer att meddelas på detta sätt, till alla vid samma tillfälle. Det för att personer senare inte ska kunna ta på sig brott för att skydda andra i nätverket.

Förutom Sundsvall är det tingsrätterna i Karlstad, Örebro, Göteborg och Malmö som kopplats ihop med kameror, bildskärmar och annan digital teknik. Men när tekniken blir så central, vad händer om och när det strular.

– Om det under pågående rättegång händer någonting måste vi avbryta. När det varit sådana fel under testerna har vi kunnat åtgärda inom någon minut, säger Sten Burman

Och intresset från det övriga rättsväsendet i landet är stort hur den här rättegången ska fungera.

– Det är av intresse för alla Sveriges domstolar hur det fungerar och att det fungerar, säger Sten Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".