Några av Stubors lägenheter på Campus i Växjö. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio
Växjö

Hyresgästförening anklagas för fula metoder i hyrestvist

"Studenter kommer och begär sänkt hyra"
1:51 min

För att locka studenterna att gå med i Hyresgästföreningen driver man en kampanj mot Stubor Studentbostäder. Det säger Stubors fastighetsförvaltare i Växjö.

Men någon kampanj handlar det inte om. Vi hjälper bara våra medlemmar att sänka en allt för dyr hyra, enligt Peter Svensson på Hyresgästföreningen i Växjö.

- Alla studenter på Stubor betalar en för hög hyra, anser Svensson.

Hyresgästföreningen kräver att Stubor studentbostäder sänker hyran med 400 till 750 kronor per månad. Men Stubor vill inte förhandla med Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen har därför tagit direktkontakt med studenterna och föreslagit att Hyresgästföreningen ska hjälpa studenterna att sänka hyrorna.

Och enligt Stubors represenatant i Växjö Hasse Sjöholm så har Hyresgästföreningen lovat studenterna att hyran ska sänkas.

– Studenterna har kommit till kontoret med hyreslappen och begärt att få avdrag på hyran. Hyresgästföreningen har lovat dem att hyran ska sänkas, säger Hasse Sjöholm

Peter Svensson på Hyresgärstföreningen förnekar löftet om hyressänkningar.

– Vi kan inte lova sänkta hyror, men det stämmer att vi knackar dörr och försöker övertyga studenterna om att gå med i Hyresgästföreningen.

170 av hyresgästerna har nu gett fullmakt till oss att förhandla ner hyrorna. Hyresstriden avgörs i Hyresnämnden i Jönköping. Men fastighetsförvaltaren Hasse Sjöholm tror inte nämnden kommer att sänka hyrorna.

– Vår fastighetsgranne, som byggt exakt likadana hus som vi, har samma hyra som vi. Där har man också haft en konflikt. Och där fick man beslutet att hyrorna ska vara som de är.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".