Foto: Trons/Scanpix.
Tingsryd

Bra förutsättningar för vindkraft i Uppvidinge

I en ranking av de 180 kommuner i Sverige som bedöms ha förutsättning för vindkraft hamnar Tingsryds kommun sist. Bäst i länet är Uppvidinge på 23:e plats.

Det ska blåsa bra och finnas gott om plats för att det ska löna sig att bygga vindkraftverk i större skala. I 110 av landets kommuner saknas de förutsättningarna.

Rankningen, som företaget O2 Vindel gjort, omfattar därför 180 av landets 290 kommuner som har områden med en medelvind på minst 7 meter per sekund på 72 meters höjd. Rankningen baseras på landyta.

Och av de här 180 kommuner bedöms Tingsryds kommun ha sämst förutsättningar. Uppvidinge är bäst i länet på 23:e plats, Lessebo finns på 71:a plats och Växjö kommer på 134:e plats. Övriga kommuner i länet finns inte med i rankingen.

Gotland, Åre och Jokkmokk ligger däremot i topp. De har störst yta som är tillräckligt blåsig för att det ska löna sig att bygga vindkraft, enligt beräkningarna.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".