1 av 2
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
2 av 2
Erik Hjärtfors. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/Sveriges Radio
Skogsnäringen

Så tjänar du pengar på skogen

”Träförädling tjänar du mest pengar på”
1:30 min

Med små medel kan skogsägarna öka sina inkomster med flera hundratusen kronor om året. Skogs- och träföretagaren Erik Hjärtfors, från Åseda, har många tips.

Erik Hjärtfors menar att skogsbrukarna kan utnyttja skogen bättre. Att köpa och sälja skog är i nuläget ofta lukrativt men att bruka skog på traditionellt vis det är inte lika lönsamt.

– Vi har en snittintäkt ifrån dom svenska skogsgårdarna på ungefär 45 000 kronor om året. Med ganska små medel, ofta inga större investeringar åtminstone, kan man ganska snabbt komma upp i ett antal hundratusen på gårdsnivå.

Nya idéer
Enligt Erik Hjärtfors är det nya idéer som krävs, idéer, kring träförädling, turism, entreprenad och energi.

– Träförädling är det skogsbrukarna kan tjäna mest pengar på. Att förädla träet höjer värdet flera gånger om.

Från Erik Hjärtfors skog körs det den här veckan en lastbil till Stockholm fylld med stora dekorativa träskivor och bjälkar. Träskivorna används till bord och bjälkarna sätts upp i taket på vindsvåningar.

Älgfoder säljer
Han har fler sätt han tjänar in sina pengar på, bland annat tillverkar han något han kallar älgfoder.

– Då handlar det inte om mat till älgar utan om att hitta de tallar som älgarna har skadat. Tallarna skivar jag upp och gör fönster- och dörrfoder av.

Unika älgprodukter
Framför allt är tyskarna väldigt intresserade av de här bitarna eftersom skadan från älgen syns och framträder i till exempel en dörrpost.

– De kan förklara för sina släktingar att det här har en älg gjort en gång i tiden.

– Älgbajs är en annan sak. Tre gånger med båtlack, en märla i, en läderrem, sedn är det sjuttio kronor styck för en sådan. Jag har sålt en hel del av det också.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Erik förädlar

  • Träd blir bordsskivor och takbjälkar
  • Älgskadade träd hyvlas till älgfoder
  • Älgbajs säljs som smycken
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".