Östers Freddy Borg avgjorde med båda målen i kvalet mot Qviding.
FOTBOLL

Kvalvinst för Öster mot Qviding

"Ett perfekt utgångsläge inför returen i"
1:39 min

Öster har ena benet i Superettan 2011 efter 2-0-segern borta mot Qviding i kvalet. Freddy Borg blev stor matchhjälte när han gjorde båda målen på Valhalla IP i Göteborg.

- Ett utmärkt utgångsläge inför den avgörande matchen om en vecka, säger Rasmus Rydén, målvakten i Öster.

Öster inledde i full fart i denna kvalfyllda historia och skapade direkt en chans framför Qvidingmålet. Men Freddy Borg hade inte ställt in siktet och därför gick skottet utanför.

Qviding kvitterade sedan Borgs chans omgående. Rasmus Rydén i östermålet ingrepp, till synes med lite nervositet i kroppen, så att returen på qvidingskottet hamnade hos hemmaspelare, men rådigt ingripande av båda mittbackarna i växjölaget, Mario Vasilj och Månz Karlsson, gjorde att Rydén-nollan hölls.

Borg het direkt
Öster var det lag som inledde piggast, men Qviding spelade upp sig allt eftersom. Lagen bytte chanser och på nytt var det Borg som hade Östers bästa möjligheter.

Inbrytningen från högerkanten från västnerfotade Borg (a la Robben) kunde mycket väl slutat i växjömål, men Qvidings målvakt var på sin vakt. Halvleken slutade 0-0 helt rättvist även om båda lagen hade möjligheter till att få höra nätrassel.

Konfetti från EF
Den andra halvleken dröjde några minuter extra eftersom Östers supportrar i East Front skojade till det och kastade in lite konfetti på konstgräset i Göteborg.

Men när matchen väl kom igång var det på nytt växjölaget som tog tag i spelet.

- Vi låg lite fel i positionerna i första halvleken men i andra tog vi över, säger Månz Karlsson i Öster.

"Robben-vis"
Och Borgs inbrytning från höger i första halvleken, visade sig ha varit rena träningspasset inför det som nu skulle komma. I den 52:e matchminuten tog Borg sats och med sin vänsterfot drog han bollen rakt upp i bortre krysset fram till 0-1 på Valhalla.

Öster drog sig sedan (omedvetet?) tillbaka och lade sig på försvar. Qviding tryckte på för en kvittering, men istället var det helblå-klädda växjölaget som utökade ledningen.

Borg på nytt
På en fullkomligt lysande djupledspassning från Jabu Mahlangu kunde Freddy Borg lyfta bollen över en utrusande qvidingmålvakt, fram till 0-2 efter 66 minuter.

Växjölaget gjorde sen på nytt ett försök att lägga sig på försvar och denna gången gjorde man det med hjälp av ytterligare en back. Tränaren Hans Gren lämnade över en papperslapp (!) till David Vidarsson med instruktionen att gå ner i backlinjen.

Det visade sig vara ett lyckodrag av Gren som täppte till de bakre leden rejält.

Bra utgångsläge
Öster står nu med ena benet i Superettan 2011 - lördagen den 6:e november spelas den avgörande matchen på Värendsvallen.

Janne Gunnarsson/Marcus Sjöholm
sporten.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".