Mordet skedde i Migrationsverkets lokaler på Rönnelundsvägen i Alvesta. Arkivfoto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Alvesta

12 års fängelse för knivmord

En 25-årig man dömdes idag till 12 års fängelse för mord på en 27-årig man i Alvesta i somras. De två männen var båda asylsökande och knivmordet skedde under en fest.

Tingsrätten dömer den 25-årige mannen till 12 års fängelse för mord och till livstids utvisning. Dessutom ska han betala 150 000 kronor i skadestånd, varav 129 000 kronor till offrets föräldrar och dödsbo.

Att fängelsestraffet inte blev ännu hårdare beror på att gärningsmannen inte planerat mordet samt att han utsatts för viss provokation.

Det var under en fest hemma hos 25-åringen kvällen före midsommarafton som det blev bråk mellan de båda männen. I lägenheten som hyrs av Migrationsverket befann sig flera andra kvinnor och män.

Bråket slutade med att 25-åringen hämtade en kniv och högg ner den 27-årige mannen. Han fick flera knivstick i ansiktet, halsen, magen och ryggen.

Enligt rätten utsattes 27-åringen för kraftigt knivvåld som fortsatt även när han varit totalt försvarslös.

Därefter lämnades han liggande på hallgolvet medan festdeltagarna lämnade lägenheten.

För att mildra sin skuld hävdade 25-åringen först att den mördade skulle försökt våldta hans flickvän, men den historien drogs senare tillbaka.

25-åringens advokat Mats Ekelöf kan idag inte säga om hans klient kommer att överklaga domen. Advokaten ska först ta del av domslutet och träffa sin klient.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".