Sparkade systemcheferna får dela på 70 månadslöner

Systembolaget och fackförbundet HTF kom på torsdagen överrens om en förlikning i tvisten om de sju butikscheferna som avskedades förra året bland annat efter misstankar om mutbrott. De sju sparkade cheferna får nu dela på 70 månadslöner.

- Jag är både lättad och nöjd, säger Marianne Danielsson från Växjö en av de sparkade cheferna.                                      - Nu kan jag lägga det här bakom mig och gå vidare, säger hon.

Förlikningen innebär att anställningarna för de sju sparkade cheferna upphör och att HTF drar tillbaka stämningen mot Systembolaget inför Arbetsdomstolen. Och HTF fick därmed backa från sitt krav att de sju skulle få sina jobb tillbaka.

- Jag hade nog ändå inte kunnat jobba under den ledningen, de har sårat mig och skadat mig oerhört mycket, säger Marianne Danielsson.

Exakt hur mycket pengar som betalas ut till följd av förlikningen vill Systembolaget inte gå ut med. Systembolagets presschef Björn Rydberg säger att det är 70 månadslöner på butikschefsnivå som ska fördelas mellan de berörda personerna, men han vill inte precisera summan.

Parterna framhåller i ett gemensamt pressmeddelande att förlikningen, som ingåtts med hjälp av Arbetsdomstolen, inte innebär att man kommit överens i sakfrågan om huruvida det var rätt eller fel att avskeda butikscheferna.

- Jag känner att jag fått upprättelse nu och det var väldigt viktigt, säger Marianne Danielsson.

De sju före detta butikscheferna ingick i en grupp om tio personer som fick sluta för drygt ett år sedan till följd av att de brutit mot Systembolagets regler för kontakter med leverantörer.

Separat med den arbetsrättsliga tvisten som nu lösts driver chefsåklagare Ewa Nyhult vid riksenheten mot korruption en förundersökning där ett hundratal anställda inom Systembolaget har delgivits misstanke om mutbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista