1 av 2
Enligt Bodil Hansen (M) har biogasen en ljus framtid i Älmhults kommun. Bilen på bilden blir dock inte den som hemtjänsten kommer att utrustas med. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
P O Jönsson från Eons koncernledning är optimist för biogasens framtid i Älmhults kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Älmhult

Nysatsning på biogas

"Det har varit ett pussel"
1:28 min

Nu satsar Älmhult på biogasdrivna bilar. En gasmack ska också stå klar kring nyår.

För bara ett halvår sedan sköts planerna på en gasmack på framtiden, när Eon ansåg att det fanns för få biogasbilar i kommunen. Men sedan dess har kommunen tillsammans med flera företag arbetat intensivt för biogasen, säger Bodil Hansen, moderat kommunalråd.

– Vi har satsat hårt på att få hit en biogastank, för det är först med en tank som vi kan få hit biogasbilar, och det är först med biogasbilar som vi kan få en tank. Så det har varit ett pussel att sy ihop.

Många bilar i hemtjänsten
Älmhults kommun har legat lågt när det gäller upphandling av nya bilar, och när kommunen nu påbörjar en upphandling kommer man att satsa på miljöbilar och biogasbilar.

– Det gäller främst hemtjänsten där vi har hemskt mycket bilar som rullar, säger Bodil Hansen.

Satsningen från Älmhults kommun och flera företag betyder också att situationen för Eon har förändrats radikalt.

– Nu finns det en stor marknad här som kommer att utvecklas så att vi kommer att kunna ha en fordonsmack som kan invigas kring årsskiftet, säger P O Jönsson från Eons koncernledning.

Kommunen och Ikea
Hur stor markanden blir är svårt att säga enligt PO Jönsson, men han räknar med att mycket av kommunens fordon och Ikeas fordon blir gasdrivna.

Han tror också att det alltmer intressant för privatpersoner med biogasdrivna bilar.

– Särskilt växer markanden för begagnade biogasbilar. Det blir allt större tillgång på såna bilar nu, säger P O Jönsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".