Nils Fagerberg i Hult utanför Hovmantorp vill att skogsägare ska sköta sina skogar enligt Naturkulturmetoden istället för att kalhugga. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Kronoberg

Stopp för kalhuggning ger lönsammare skogsbruk

"Ett roligare sätta att sköta skog på"
1:53 min

Skogsbruket blir lönsammare om skogsägarna slutar att kalhugga skogen. Det menar jägmästaren Nils Fagerberg i Hult utanför Hovmantorp.

Han vill att skogsägare går över till Naturkulturmetoden som erbjuder ett alternativ till kalhuggning.
– Det är helt klart ett mycket roligare sätt att sköta skog på, säger Nils Fagerberg.

Han anser att träden i skogen ska avverkas när tillväxten inte längre klarar skogsägarens räntekrav. I en skog som sköts enligt Naturkulturmetoden som Nils Fagerberg förespråkar, finns alltid träd och inga kalhyggen.
– I en skog skött enligt Naturkultur kan man avverka kontinuerligt och samtidigt ger man utrymme för de stora och värdefulla träden som fröar av sig och ger ny skog som är skiktat. I den här skogen finns plantor, lite större träd och stora träd som på sikt ska avverkas.

Starkt ifrågasatt metod
Nils Fagerberg är övertygad om att den här skötselmetoden är mer lönsam än kalhuggningsmetoden. Men han är medveten om att plockhuggning som det handlar om är mycket omdiskuterad och starkt ifrågasatt.

I Sverige har kalhuggningsförespråkarna efter en mer än hundraårig strid segrat och Hasse Bengtsson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Växjö anser att kalhuggning är den bästa skogskötselmetoden, men han vill inte hindra skogsägarna från att pröva naturkultur.
– Den som är väldigt intresserad och skaffar sig kunskap kan pröva naturkultur, men inte över lag. Det skogsbruk vi har idag, kalhyggesbruket, är trots allt det som är bevisat ger en god ekonomisk avkastning. Det ska vi inte äventyra genom att på bredden gå över till metoder som vi inte känner oss säkra på, säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen.

Nils Fagerberg däremot är övertygad om att naturkultur är bättre än kalhyggesskogsbruk och han pekar på att delar av statsskogsbruket i Tyskland övergett kalhuggningen på grund av ökad stormfällningsrisk.
– Jag ser det som en ofrånkomlig förändring. Det är bara en tidsfråga innan det slår igenom. Det största trycket på en förändring i Sverige kommer från miljörörelsen.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".