Sandviks glasbruk kommer att läggas ner, de anställda har nu fått information

Omkring 140 anställda berörs när Sandviks glasbruk i Hovmantorp läggs ner. Hälften av dem kommer att erbjudas jobb på andra bruk inom glaskoncernen Orrefors Kosta Boda.

Beskedet kom på tisdagen, dagen efter det att de anställda gått ut i vild strejk på två av glaskoncernens bruk.

På måndag i nästa vecka kommer koncernens VD Håkan Cöster att föreslå bolagsstyrelsen att Sandviks glasbruk läggs ner och att tillverkningen där flyttas till de tre andra bruken i Kosta, Orrefors och Åfors. Även Boda får bli kvar som konstglas och experimenthytta.

Om styrelsen godkänner det här förslaget blir det MBL-förhandlingar om att varsla cirka 140 personer på Sandviks glasbruk. 

- Vi gör det här för att skydda och utveckla Orrefors Kosta Boda och hoppas att åtgärderna leder till lönsamhet och långsiktig överlevnad, säger Håkan Cöster.

Orrefors Kosta Boda redovisade förra året en förlust på 52 miljoner kronor och även innevarande år beräknas sluta med en betydande förlust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista