Dramatisk brand på Componenta i Alvesta

Den näst sista produktionsdagen på Componenta i Alvesta, innan företaget flyttar till Finland, blev dramatisk. En av de anställda råkade tippa ut drygt 15 ton smält järn från en ugn, ut på golvet i gjuterihallen.

Smält järn har en temepratur på 1 550 grader och antänder allt omkring som kan brinna och två truckar och kablar fattade genast eld.

En kraftig rök spred sig, bland annat upp mot ett laboratorium där tre personer befann sig. De tre försökte ta sig ut via trapphuset, men stoppades av den kraftiga röken. Men till slut lyckades de ta sig ut genom en röklucka i taket. Två av dem fick föras till lasarett för undersökning, men ingen av de drygt 100, som arbetar på gjuteriet, blev allvarligt skadad.

När brandkåren kom till platsen hade branden spridit sig till tak och väggar, men man fick ändå snabbt elden under kontroll.

Hur mycket värdet är på det som förstörts vill ledningen för Componenta inte uttala sig om.

- Men eftersom det här var näst sista dagen vi gjuter här i Alvesta och att vi klara med vår produktion får branden inga stora konsekvenser för företaget, säger platschefen Lars Tore Ekenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista