Andreas Olofsson vald till vice ordförande för KDU

Andreas Olofsson från Tingsryd förlorade posten som förbundsordförande med minsta möjliga marginal men valdes därefter till vice ordförande.

Det blev en känslomässig berg- och dalbana för Andreas Olofsson under KDU:s riksmöte under fredagen. Med minsta möjliga marginal förlorade han valet till posten som förbundsordförande under förmiddan medan valberedningens kandidat Erik Slottner från Kalmar vann.

Men som förste vice ordförande kommer Tingsrydsskrivne Olofsson ändå att ha en del att säga till om. Hans hjärtefråga är internationell demokrati och han har bland annat varit med och startat Måndagsrörelsen i Stockholm för demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern.

Andreas Olofsson och Erik Slottner skiljer sig åt i en del viktiga frågor och särskilt i synen på äktenskapet. En fråga som diskuterats under riksmötet är huruvida hetero- och homosexuella par ska ha samma äktenskapliga rättigheter.

Under en omröstning på torsdagen vann Olofssons linje, det blir inget förslag om könsneutrala äktenskap.

- KDU är för att äktenskapet fortsättningsvis ska vara en institution mellan en man och en kvinna och det är det vi driver och precis det jag också tycker. Och där Erik då inte delar min åsikt. Men självklart kommer han som KDU-ordförande att få föra vår linje, säger Andreas Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista