Moderaternas Ann-Charlotte Wiesel i Ljungby. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
Ljungby

Nytt förslag om politikerlöner

1:04 min

Den borgerliga majoritetens tidigare förslag om sammanlagda löneökningar på 1,7 miljoner nästa år med skarp kritik från oppositionen. I det nya förslaget har man sänkt sina löneanspråk.

Den borgerliga majoriteten backar inte helt och hållet om löneökningarna. I det nya förslaget om politikernas arvoden, som den borgerliga majoriteten i Ljungby presenterade i kommunstyrelsen idag, så ska lönerna för politikerna öka med sammanlagt 940 000 kronor.

Pengarna ska främst gå till löner till de nya politikerposter som alliansen planerar att tillsätta och även för att betala ett högre arvode per timme för samtliga ledamöter.

"För många tokigheter"
Varför det gamla och nästan dubbelt så dyra förslaget slopades svarar det moderata kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel på.
– I det gamla förslag vi jobbade med så var det ett helt nytt tankesätt. Där skulle vi inte utgå från prisbasbeloppet, utan från en riksdagsmannalön. Förslaget höll inte och det var för många tokigheter i det. Vi såg att vi måste arbeta vidare med det, ifall vi ska ha ett sådant system.

Trots att oppositionen ställer sig mot de flesta punkterna i förslaget, så tror Ann-Charlotte Wiesel (M) att de nya politikerersättningarna kommer att klubbas igenom i kommunfullmäktige nu i december.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista