1 av 10
Nya fotbollsarenan sedd från ovan. Foto: Östers IF
2 av 10
Claes Lövgren presenterade nya arenan. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
3 av 10
Ritning över området med nya fotbollsarenan. Foto: Östers IF
4 av 10
Nya arenan från sidan. Foto: Östers IF
5 av 10
Nya arenan från sidan. Foto: Östers IF
6 av 10
Fasad nya arenan. Foto: Östers IF
7 av 10
Folk i rörelse utanför arenan. Foto: Östers IF
8 av 10
Arenan sedd från ovan nattetid. Foto: Östers IF
9 av 10
Inne på nya arenan. Foto: Östers IF
10 av 10
En av arenans pubar. Foto: Östers IF
Växjö

Ny fotbollsarena för 190 miljoner

Claes Lövgren: "Äntligen är vi klara"
4:42 min

Det blir NCC som bygger Östers nya fotbollsarena. Prislappen för arenan med 12 000 platser, restaurang för 500 personer och två pubar hamnar någonstans mellan 185 och 190 miljoner kronor.

– Prisklassen är i världsklass, bäst i Sverige just nu. Det är ett fantastiskt jobb som gjorts och ett fantastiskt anbud vi fått av NCC, säger Östers ordförande Claes Lövgren.

Idag presenterades den nya fotbollsarenan som ska byggas vid gamla Värendsvallen, med gaveln ut mot Storgatan. Arenan byggs i en slags sutteräng, med mycket glas och trä som bas.

Den ska ha 10 000 sittplatser och 2000 ståplatser, och blir som en gryta med tak över alla platser. Den blir handikappvänlig och ska ha naturgräs.

Och prislappen - under 200 miljoner - är Österfolket mycket stolta över att ha förhandlat fram med NCC,som vann upphandligen. Det här är till exempel cirka 65 miljoner billigare än Kalmars Arena som också byggs av NCC. Pengarna lånar Växjö kommun antingen ut, eller går i borgen för.

Vad blir unikt med arenan?

– Man kommer in i markplan till restauranger, lounger och VIP-rum, det blir en väldigt bekväm arena för vår publik. Dessutom går det att använda de flesta delarna året om. Den följer också alla de krav som en modern arena ska ha för att man ska kunna spela bra fotboll, säger Cleas Lövgren.

Vad är du mest stolt över?

– Att vi äntligen kommit till ett beslut, att vi är klara.

Första spadtaget tas i mars nästa år, och arenan ska stå klar i juli 2012.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".