Det fyrsiffriga lägenhetsnumret måste nu bli mer synligt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Nytt lägenhetsnummer ger bättre statistik

"Vi kan se hur vi bor i Sverige"
1:18 min

Den här veckan startar Skatteverkets insamling av lägenhetsnummer i länet. Alla som bor i ett hus med fler än två lägenheter i ska uppge ett nummer för just sin lägenhet.

– Med lägenhetsnummer så kan Statistiska centralbyrån plocka fram statistik om hur vi bor i Sverige, förklarar Robin Mångs som jobbar på Skatteverket.

Hur trångbodda är vi, hur stora är våra familjer och hur många ensamstående föräldrar bor det i ett visst område? Genom att komplettera folkbokföringen med detta fyrsiffriga nummer kan vi få reda på mer. För den här statistiken finns inte idag.

– Tidigare så tog man fram den här statistiken genom att skicka enkäter till boende och senast vi gjorde detta var för över tjugo år sedan, 1990, berättar Robin Mångs.

Ett brev från Skatteverket kommer i dagarna att landa på hallmattan hos alla som bor i lägenhet. Och nu ska numren finnas synliga i alla fastigheter och det är fastighetsägarens ansvar att se till.

– Även de boende ska ha fått information om det här nya lägenhetsnumret, tillägger Robin Mångs.

Men kronobergarna verkar inte känna till vad ett lägenhetsnummer är för något.

– Lägenhetsnummer, det är väl där man bor? frågar sig Christian Magnusson som bor i lägenhet. Han har inte sett något nytt nummer i sin trappuppgång.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".