Kronoberg

Mikrolån möjliggör företagande

Fatma Mohamud om mikrolån
5:36 min

Mikrolånet är på frammarch i Sverige och har blivit mer och mer accepterat. Idag besökte Fatma Mohamud från Mikrofinansintitutet Växjö för att informera om hur man kan få ett mikrolån.

– Mikrolån är små lån, från 25 000 till 250 000, som vi lånar ut. Vi lånar främst ut till kvinnor som vill starta företag men som av någon anledning inte kan få "vanliga lån", säger Fatma Mohamud.

De som kommer till er, vad är det för företag de vill starta?  

– Inom alla branscher, men framför allt inom livsmedel.

Själva mikrolånet fick en vida stor exponering 2006 genom att Nobels fredspris delades lika mellan Muhammad Yunus och Grameen Bank i Bangladesh, där fattiga kvinnor fick små lån för att starta egna rörelser.

Idag besökte alltså Fatma Mohamud på Mikrofinansintitutet Växjö för att informera kronobergare som har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden om institutets verksamhet. Och intresset inför hennes besök i Växjö har varit stort. 

– Ja, det är många som har ringt och mailat mig, säger hon.

Ofta hör man om mikrolån i fattiga u-länder, varför behövs det här i Sverige?

– Det finns människor i Sverige som vanliga banker inte når ut till, det är en stor grupp. Vi funderar över varför man inte vill prata om det här i Sverige, det är ett problem vi har. Men det behövs även här, för även i Sverige finns fattiga människor, säger Fatma Mohamud.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".