Foto: Ingvar Karmhed /SvD/Scanpix
Växjö

Premiär för 4G i länet - men bara i centrala Växjö

1:44 min

Idag öppnas det första så kallade 4G-nätet i länet. Det är Telia som är först bland operatörerna med det nya mobiltelefonnätet, men övriga operatörer ligger också i startgroparna.

Det är än så länge bara i Växjö, och i begränsad utsträckning som 4 G finns.

– Det är fortfarande bara de centrala delarna av Växjö som täcks in, men undan för undan bygger vi ut det här, säger Tommy Ljunggren på Telia.

Under nästa år ska bland andra Ljungby omfattas av 4G-nätet. 4G möjliggör upp till 10 gånger högre hastigheter än 3G. Men utbudet av telefoner är ännu inte stort, och det är främst en del av samhället som har mest att tjäna på 4G, menar Tommy Ljunggren.

– Det är framför allt företag som kan effektivisera sin verksamhet genom att få bra hastigheter. Det handlar till exempel om mediaindustrin, man kan till exempel sända tv live över 4G, säger han.

När kommer hela Kronobergs län få 4G?

– Det kommer byggas ut allteftersom, där det finns flest som använder det. Men det kommer även under en överskådlig framtid finnas vita fläckas här och var i Kronobergs län.

Men mobiloperatörerans marknadsföring av de nya näten som 4G har fått kritik. Kunderna vilseleds menar kritikerna.

– Vi använder 4G som begrepp på samma sätt som stora delar av hela branschen gör för att beskriva den teknik vi har nu. Det är ett generationsskifte, det finns ingen legal definition av vad som är 4G eller inte. Men det här är det som branschen använder och vi fortsätter att använda det, säger Tommy Ljunggren.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista